Rijlessen

Je mag vanaf 16,5 jaar rijlessen volgen en vanaf 17 jaar praktijkexamen afleggen. Als je een vlotte opleiding wilt, kun je het beste direct met je rijlessen je theorie-examen inplannen bij het CBR. Dit mag vanaf 16,5 jaar. Als deze gepland is gaat het leren meestal makkelijker, omdat je een doel hebt. Tijdens het lessen geef je aan dat je geslaagd bent en wordt je tussentijdse toets en examen ingepland. Hiermee verkleinen wij de lange wachttijden van het CBR.

Hoe verloopt een theorie-examen

Het theorie examen mag je afleggen als je 16,5 jaar bent en kun je zelf aanvragen bij het CBR . De rijschool kan dit ook voor je doen maar brengt  hiervoor administratiekosten in rekening. Dit kun je dus besparen door het zelf te doen.

In 2024 kost een theorie-examen 48,00 euro en een gezondheidsverklaring (voorheen eigenverklaring) ook 44,50 euro. De gezondheidsverklaring is éénmalig, verplicht en is een 3 jaar geldig.

Theorie leren

Doordat iedereen het druk heeft, wordt er vaak voor gekozen om met behulp van online theorie of theorieboeken zelf te leren. Hierdoor is het klassikaal les alleen nog te vinden bij landelijke organisaties die dagcursussen geven. Mocht je hier meer advies over willen, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Theorie leren. Snel en eenvoudig met in je eigen omgeving.

Hoe gaat een rijles?

Je eerst rijles rij je niet zelf weg, dat doet de instructrice of instructeur voor je. Dit voorkomt wegrijstress. Heb je al eerder gelest of ervaring opgedaan met een ander motorvoertuig kan, in overleg, anders worden besloten.  De instructrice of instructeur rijdt naar een rustig omgeving, waarna jij plaats neemt achter het stuur. Je krijgt uitleg van wat alles is, en hoe je het bedienen moet. Alleen relevante zaken, zodat je hierna een mooi stuk kan rijden waarin je zelf het meeste doet. 

Je kan niets fout doen in de auto, wij zijn verantwoordelijk. Wij zorgen voor rust als dat nodig is en gezelligheid als het kan, maar boven alles houden wij  het veilig.

Bij de volgende lessen zal je zien dat het bedienen van de auto steeds makkelijker gaat en wij er weer een leerstap bij doen, waardoor je ook leert combineren van meerdere leerstappen. Als het tijd nodig heeft laten we het rijpen tot dat het goed, of bijna goed gaat en gaan wij weer verder met de volgende leerstap. Op deze manier blijft de opleiding dynamisch en heb je altijd actieve lessen.

Tussentijdse toets

Een tussentijdse toets is een goede mogelijkheid om te laten zien aan het CBR wat je al geleerd hebt. Tevens krijg je een indruk hoe het rijexamen in zijn werk gaat. Je krijgt tips mee van de examinator en kunt een vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen, zodat je deze op je rijexamen niet meer hoeft te doen. 

Je hebt dus minder aan je hoofd tijdens je rijexamen en je kunt tot je examen goed richten op de verkeersdeelname, het kijken en zelfstandigheid.

Praktijk examen

Op het examen kun je laten zien wat je allemaal hebt geleerd. Ondanks dat het spannend is, is dit ook de gelegenheid boven je zelf uit te stijgen en te laten zien dat je zonder hulp veilig, verantwoordelijk en begripvol mee kunt doen aan het verkeer. Als je deze gedachte meeneemt, en niets over het hoofd ziet, kom je geslaagd terug en mag je hierna alleen autorijden.